Favoriete reismomenten 2017

Ik zal het maar meteen opbiechten; ik ben niet goed in kiezen. Dat is niet alleen een drama bij het selecteren van een volgende vakantiebestemming, maar ook voor deze blog. Want hoe kan ik nu één favoriet reismoment van dit jaar selecteren als ik zoveel toffe reizen heb mogen maken?

Ik heb dan ook besloten mijzelf niet te tergen in deze kerstvakantie. Ik ga gewoon reis voor reis af en pak van elke reis mijn favoriete reismoment. Of reismomenten. Een flink lijstje dus. Misschien maak ik het voor jou dan ook wel moeilijk om een volgende vakantiebestemming te kiezen. Excuses bij voorbaat!

Verse vis op Kos

Mijn eerste reis van dit jaar ging naar het Griekse eiland Kos, een studiereis voor het werk. Hoe geweldig het ook is om dat soort reizen te maken (I’m blessed!), het is geen vakantie. Op vakantie beslis ik zelf wanneer ik uit bed kom, waar ik naartoe ga en waar ik eet. Op zo’n studiereis wordt dat allemaal bepaald en dat is voor deze controlfreak nog wel eens een uitdaging.

Een vast onderdeel van studiereizen is het bezoeken van hotels. Zodat je ook écht weet wat de opties voor jouw klanten zijn. Nu geef ik onze klanten geen persoonlijk advies, maar bij het schrijven van blogs is het heel handig als ik de juiste hotels kan selecteren. Nadeel van deze hotelbezoeken; je eet er ook vaak! Voor mij betekent een vakantie in Griekenland o.a. verse visjes aan een haven. Het echte Griekenland-gevoel ontbrak dan ook een beetje door de hotelbezoeken.

Tot op de voorlaatste dag. We gingen met de huurauto op pad en eindigden in Zia, een schattig bergdorpje. Met mijn gezellige reismaatjes ploften we neer op het terras van restaurant Olympia. En met verse dorade op de kaart was de keuze snel gemaakt. Tel daarbij het uitzicht op en het Griekenland-plaatje was compleet!

Favoriete reismomenten 2017: verse vis op Kos

Verrassend Montenegro

Eind mei vloog ik – op mijn verjaardag – voor het eerst naar de Balkan. Ik ging Montenegro ontdekken voor het werk en was supernieuwsgierig. Ik had nog maar weinig beeld bij de bestemming. Met de nadruk op had. Want in zes dagen zag ik onwijs veel van dit gevarieerde land.

Mijn persoonlijke hoogtepunt? Kotor! Dit stadje in de gelijknamige baai is een walhalla voor fotografieliefhebbers als ik. Voor een prachtig uitzicht over de baai trotseerde ik maar liefst 1.200 traptreden (volgens de gids, het leken er meer) naar het kasteel. Vier dagen enorme kuitpijn tot gevolg. Maar dat uitzicht… Wow, wow, wow!

Favoriete reismomenten 2017: Montenegro

Relaxed Málaga

Op vakantie ben ik wél vrij om mijn (of eigenlijk onze) dagen in te vullen zoals ik wil. En goedgevuld zijn ze dan ook vaak! Zoveel mogelijk zien en fotograferen is één van mijn motto’s. Voorafgaand aan onze 10-daagse vakantie naar Málaga lag er dan ook een heel plan. We zouden niet alleen de stad zelf ontdekken, maar ook andere plaatsen in Andalusië bezoeken. Denk hierbij aan Frigiliana, Mijas, Marbella, Nerja, Ronda en Granada.

Tijdens deze reis kwam ik erachter dat ik – en ja, ik was er zelf verrast door – ook eens niet per se alles van mezelf moest. En dat plannen skippen ook heel erg fijn is. Het was ruim 30 graden en eigenlijk te warm om hele dagen op pad te gaan. Granada hebben we uiteindelijk om die reden overgeslagen; te lange reistijd en teveel te zien. Op één dag met die hitte niet te doen. Ik ga nog wel een keer specifiek voor het Alhambra terug…

In plaats daarvan hadden we dus meer tijd om Málaga te ontdekken. We gingen op deze extra dag langs bij de brandweerkazerne (voor de man, die brandweerman is) en maakten een wandeling langs alle gave street art. En daar is nogal wat van te vinden! Ik vond deze street art de verrassing van de Spaanse stad.

Favoriete reismomenten 2017: Málaga

Omdat we niet alleen in Málaga verbleven, maar ook dagjes op pad gingen, selecteer ik toch nóg een ander favoriet reismoment. Veel mensen verklaren me voor gek, maar ik zet gerust de wekker om 06.30 uur op vakantie. Simpelweg om de drukte voor te zijn. Stadjes als Mijas en Frigiliana zijn namelijk mateloos populair én ik hoef die mensen (met name Japanners) echt niet allemaal op de foto.

Het streven was in het geval van plaatsjes als deze om er voor 09.00 uur te zijn. Met succes. Want van foto’s zoals hieronder, zonder mensen, word ik zo blij. En dan gaat er als kers op de taart ook nog een schattig hondje in beeld zitten.

Favoriete reismomenten 2017: Frigiliana

Kleurrijk Senegal

Ik was nog niet goed en wel thuis uit Málaga of ik mocht als retail influencer op een flashtrip naar Senegal. Ik zeg flashtrip, omdat het echt een mega-korte trip was. Dinsdagmorgen vroeg heen en donderdagavond weer op Nederlandse bodem.

Ik heb me erover verbaasd hoeveel je in drie dagen (minus twee keer vliegtijd van zes uur) kan zien en doen. Ik bezocht Dakar en het eiland Ile de Gorée, dat voor de kust van Dakar ligt. We gingen op safari en ik werd weer verliefd op de elegante giraffen. We bekeken enkele hotels, om aansluitend op quadtour te gaan en in een bootje te stappen. En we brachten een bezoek aan de vismarkt in M’bour. Dat laatste was dan ook meteen mijn persoonlijke hoogtepunt van Senegal.

De vismarkt is dé plek om in aanraking te komen met locals, die in veel gevallen nog niet echt gewend zijn aan toeristen. En die al helemaal niet altijd op jouw mega-lens zit te wachten. Dat was dus af en toe nog een flinke uitdaging (en bijna een klap voor mijn kop). Maar los van deze uitdaging was het vooral heel fascinerend om te zien hoe het er aan toe gaat op zo’n lokale markt. Tel daarbij op de kleurrijke gewaden van de vrouwen, de geur van verse én verrotte vis, de fotogenieke mensen… Ik was verkocht!

Binnenkort staan al mijn artikelen over Senegal op de blog van dé VakantieDiscounter. Je vindt daar o.a. een complete fotoserie van de vismarkt. Nu heb ik er blindelings één gekozen, want écht kiezen lukt natuurlijk weer niet.

Favoriete reismomenten 2017: Senegal

Met collega’s naar Kreta

Ik schreef eerder over de voordelen van werken bij een reisorganisatie. Dat was naar aanleiding van ons teamuitje naar Lanzarote. Nu was het tijd voor Kreta. Met 150 (!) collega’s dit keer. Want nadat we begin dit jaar werden overgenomen door Otravo heb ik er heel veel leuke collega’s bijgekregen. Alles stond dit weekend in het teken van ontspannen!

Kreta was mij niet onbekend; in 2014 bracht ik er al een kleine week door. Met mijn moeder. Onze eerste moeder-dochter-vakantie. We zaten nu iets oostelijker, maar er was wel een overlap in wat we bezochten. Twee plaatsjes die voor mij nieuw waren, waren Sissi & Rethymnon. En in beiden bracht ik een paar mooie uren door.

Sissi was de plek waar ik met drie contentcollega’s de lekkerste aardbeien-mojito dronk. Aan een schattig klein haventje en met zicht op een palmenbos. Op de laatste ochtend ging ik met de mannen van IT naar Rethymnon. Daar lunchten we aan de haven met – hoe kan het ook anders? – verse vis. Ja, daar kwam dat echte Griekenland-gevoel weer om de hoek kijken.

Favoriete reismomenten 2017: Kreta

Paradijselijk Dominicaanse Republiek

“Laura, is het niet eens klaar voor dit jaar?” Ik kreeg de vraag regelmatig. Maar ik had nog één tripje in het vooruitzicht, de Dominicaanse Republiek. Op maandagochtend heen en op vrijdag einde middag terug, om op zaterdagochtend weer op Nederlandse bodem te staan. Met een flink temperatuurverschil!

Een favoriet moment kiezen van deze reis is niet lastig. Dat was zonder twijfel onze dagexcursie naar het paradijselijke eiland Saona, middenin de Caribische Zee. Op dit eiland leven nog geen 300 mensen en je vindt er de mooiste stranden. Drinken doe je hier bij voorkeur uit kokosnoten en felblauw en hagelwit zijn de kleuren die de foto’s domineren. Hoewel… als je het dorpje Mano Juan bezocht (zoals wij deden!) dan komt daar nog veel meer kleur bij.

Kiezen uit de foto’s was onmogelijk, dus ik heb weer ienemienemutte gedaan. Mocht je meer willen zien, lees dan zeker even dit artikel op dé VakantieDiscounter.

Favoriete reismomenten 2017: Dominicaanse Republiek

Dat waren ze in het kort; mijn favoriete reismoment(en) van 2017. Benieuwd wat mij te wachten staat in 2018? Volg gerust mijn blog. Ik heb zelf namelijk ook nog geen flauw idee… Wat was jouw favoriete reismoment afgelopen jaar?