Op Twitter heb je sinds eerder deze maand #17of2017. Elke dag, tot de 31e, deel je jouw favoriete momenten van het jaar. Superleuk idee! Maar door eindejaarsdrukte weet ik al dat het dan maar #5of2017 wordt. Nee, geef mij maar tradities die je gewoon in één keer kunt doen. Zoals #bestnine van Instagram.

Ooit was ik een echt Twitter-meisje. Ik stond zelfs als de Twitter-koningin van Almere in de krant. Maar dan hebben we het over pak ‘m beet 2010. Toen Twitter haast nog een incrowd clubje was van 300 Nederlanders. Anno 2017 (bijna 2018!) is Twitter voor mij geen state of mind meer; Facebook én zeker Instagram krijgen nu mijn aandacht. Twitter vergeet ik vooral. Slechts af en toe steek ik mijn hoofd om de hoek van de deur. Net zoals het gros van de incrowd van toen overigens.

2017 in een Instagram-jaar

Instagrammen doe ik dagelijks. Ik denk dat ik niet wil weten hoeveel tijd ik er aan heb gespendeerd in 2017. Ik had in diezelfde tijd vast een boek kunnen schrijven. Maar het bracht me wel veel. Sowieso enorm veel veren in mijn kont voor de mooie foto’s, maar ook geweldige, nieuwe contacten. Ik deed mooie aankopen, nadat ik inspiratie op had gedaan bij anderen. En ik werd opeens gebombardeerd tot influencer, hoewel ik nog steeds een haat-liefde-verhouding heb met dat woord…

Nog even in cijfers dan? Ik plaatste 641 foto’s en deze zorgden samen voor 261.886 likes. En dan is het einde van het jaar nog niet eens aangetikt. En zelfs mijn #bestnine staat daarom misschien nog niet vast; ik heb immers nog 8 dagen tot het einde van het jaar. Toch bij deze vast de toppers van afgelopen jaar.

Best of Nine

En ja, deze #bestnine heeft mij stiekem verrast. Allereerst; is die bierfoto je linksonder opgevallen? Ik drink nooit, maar dan ook echt nooit, bier. Dat Boaz er in voor zou komen, had ik wel verwacht. Maar dan stiekem met andere foto’s. Waarom krijg je altijd de meeste likes op de foto’s waarvan je het het minst verwacht?

Tips om in 2018 alles uit Instagram te halen

Begin 2017 had ik nog geen vast Instagram-ritme en een strategie al helemaal niet. Soms plaatste ik vijf foto’s op een dag en zo een week weer niets. Ik mixte mijn officiële (lees van de camera) vakantiefoto’s met mobiele snapshots. En ik plaatste letterlijk alles.

Later dat jaar maakte ik een omslag. Ik plaatste geen mobiele foto’s meer in mijn timeline, die worden allemaal in Insta Stories verwerkt. En ik kreeg tips van mede-Instagrammers en haalde daar mijn lering uit. En mijn focus ligt nu op travel met een klein beetje lifestyle.

Wil jij groeien met jouw Instagram-account in 2018? Deze regels volg ik trouw op:

  • Less is more. Waar ik voorheen geen maximum foto’s per dag aanhield, zijn dat er nu echt maximaal twee. Liever zelfs nog één. Op reis vind ik dat een onbegonnen zaak; dat zijn de momenten waarop ik juist het liefste deel. Soms vlieg ik dan uit de bocht, om meteen te merken dat ik meer ontvolgers heb.
  • Wees consequent. Maak van jouw Instagram-profiel geen kermis. Zorg dat jouw foto’s in één lijn zijn qua stijl en gooi niet allemaal filters door elkaar heen. Kleurrijk staat bij mij bijvoorbeeldd voorop. En consequentie vind je bij mij dus ook in het feit dat er geen mobiele snapshots meer tussen staan.
  • Gebruik hashtags. Ik heb een standaard lijstje van travel-hashtags en pas deze naar gelang de foto aan. Bestemmings-hashtags gaan bijvoorbeeld als eerste. Ik zet de hashtags overigens nooit in de beschrijving van de foto’s, maar in de eerste reactie. Onlangs kreeg ik (terecht!) de vraag of het dan wel net zo goed werkt. Ik heb zelf geen verschil kunnen merken in elk geval. En vind dit net iets minder spammy staan.
  • Instagram is geven en nemen. Groeien doe je het meest door binding met je volgers. Reageer op hun reacties bij jou, maar ga ook zeker eens naar hun profiel. Sluit je desnoods aan bij Insta pods om gelijkgestemden te vinden. Verwacht in elk geval niet dat volgers en likes zomaar aan komen waaien.
  • Trek tijd uit voor Instagram. De meest belangrijke tip kreeg ik van @trvlmrk. Ga niet meteen offline na het plaatsen van een foto, maar neem juist dat moment om te reageren bij anderen. Grote kans dat ze ook bij jou komen kijken, liken of reageren. En net als voor het Facebook-algoritme geldt ook hier; hoe meer likes/reacties direct na het plaatsen, hoe succesvoller. Ik pas dit de laatste weken met succes toe!

Doe je voordeel met deze Instagram-tips! Ik ga nog even door met terugblikken op 2017 en kom volgende week terug met een blog over mijn favoriete reismomenten van dit jaar.