Mooie foto's fotograaf

Als fotograaf heb je er standaard last van: een chronisch gebrek aan (mooie) foto’s van jezelf. Niet alleen omdat je als fotograaf vaak bewust voor de andere kant van de camera hebt gekozen, maar ook omdat je te kritisch bent als anderen eens foto’s van je maken…

Niet alleen mijn klanten vinden het eng en ongemakkelijk om op de foto te gaan. Ik ook. Niet alleen mijn klanten zijn enorm kritisch op zichzelf. Ik ook. Want straks zie je mijn tandvlees als ik teveel lach, en dat is lelijk. Alsof er ooit iemand op mijn tandvlees let. En ik moet ook nog steeds naar de tandarts om die ene tand te laten vijlen. Kraaienpootjes? Ze zijn ontstaan door het vele lachen en dat is dus iets positiefs. Maar op de foto…? Maak er maar iets negatiefs van.

Kritisch dus. Op mezelf. Maar dat niet alleen. Ik kijk dan ook nog eens naar scherpte, compositie, kleur… En dan kan niemand het goed doen. Oké, andere fotografen, die doen het wel goed. Het is niet voor niets dat ik elk jaar wel een keer voor de camera van een andere fotograaf sta. Omdat ook ik waardevolle foto’s wil hebben én omdat ik het geweldig vind om andere fotografen aan het werk te zien.

Maar een andere fotograaf is niet altijd bij de hand. En ik heb ook niet een eindeloos budget. En dus maak ik af en toe gebruik van zogenaamde ‘knopjesindrukkers’. Wat dat zijn? Dat zijn mensen in mijn omgeving die ik de eer geef mijn camera vast te houden. En een knopje in te drukken. Nadat ik hen eerst heb gefotografeerd op de plek waar ik gefotografeerd wil worden, met de instellingen die ik mooi vind. Geen gedoe met licht. Geen gedoe met scherpte, want zelfs het focuspunt regel ik helemaal. Oneerbiedig werk? Nee! Want na afloop ga ik al mijn profielfoto’s aanpassen en ben ik de happy customer.

Zo ga ik regelmatig op pad met vriendin en sparringspartner Sabine. Regelmatig krijg ik dan die ochtend via een appje de vraag: “Wil jij ook nog dat ik het knopje voor jou indruk?” Ja, ze is inmiddels geheel op de hoogte van mijn tactiek. “Laat me eerst even in de spiegel kijken”, app ik dan vaak terug. En ook vriendlief moet er aan geloven op vakantie; nadat ik nieuwe profielfoto’s van hem heb gemaakt (en hij heeft een verzameling waar menigeen jaloers op wordt), wisselen we de rollen. Waarbij ik natuurlijk uiterst kritisch ben. Maar ja, geen vakantiefoto’s van jezelf, dat kan toch niet?

Perfectionistisch? Zonder twijfel! Maar hoe denk je dat die mooie foto’s in mijn portfolio én mijn bedrijfsnaam tot stand zijn gekomen? Juist perfectionisme met een hoofdletter P.

Mooie foto's fotograaf

Mooie foto's fotograaf

Mooie foto's fotograaf

Mooie foto's fotograaf

Mooie foto's fotograaf

Mooie foto's fotograaf

Deze blog werd eerder gepubliceerd op Perfect Portret.