24 uur Almere

Hoe goed ken jij je eigen woonplaats eigenlijk? Ik minder goed dan ik dacht, bleek toen ik onlangs op uitnodiging van Visit Almere 24 uur toerist in eigen stad was. Het bomvolle programma zorgde ervoor dat ik met een andere blik naar Almere keek én positief verrast werd.

Ik kom graag in het centrum, want geld moet rollen en als je zoals ik 20 kilo bent afgevallen, is nieuwe kleding ook hard nodig. Zelden loop ik echter door naar achteren, waar architectonische hoogstandjes staan. Ik kende ze wel, maar wist niet hoe ze heten of het verhaal erachter. Net zoals ik niet wist dat de rode flat in Almere-Buiten een naam hebben, de Rooie Donders.

Ik wist ook niet waarom het Weerwater zo heet. Ja, ik had het zelf kunnen bedenken. Het ging van water naar polder en daarna werd het – juist… x – weer water. Ik had overigens nog nooit een boottocht gemaakt in Almere en dat terwijl het Weerwater en de vele kanaaltjes zich daar prima voor lenen. Wist jij dat Almere meer bruggen heeft dan Venetië? Al varend door de kanaaltjes zag ik dat Almere nog groener is dan ik dacht!

Het is jammer dat zo weinig mensen doorhebben dat Almere bijzonder is en dat het zo’n negatief imago heeft. En dat terwijl Ally – zoals Almere in straattaal wordt genoemd – echt heel bijzonder is. Kijk eens wat er in nog geen 50 jaar (!) is neergezet. Een prestatie an sich.

Laat je dus niet weerhouden door dit imago en boek een weekendje in mijn mooie stadje. Heb ik meteen wat tips voor je!

  • Een nieuwe stad heeft lelijke gebouwen, I know. Maar er zijn ook prachtige. Zoals The Wave en de twee torens Side by Side.
  • Winkelen kan als de beste in Almere. Je hebt er een nieuw centrum en je loopt zo door naar het oude centrum. Enkele tips: ga voor woonaccessoires naar Kaky en haal je koffie en thee bij Bij Drewes.
  • Almere is verrassend groen en waterrijk. Wij maakten een boottocht met Sloepverhuur Almere over het Weerwater en via de kanaaltjes gingen we ook naar andere plekken. Onder andere langs de woonwijk die over is gebleven van de Floriade.
  • Geen uitje is compleet zonder een goed diner. Mijn favoriet momenteel is Boutiq Almere. Ik had daar al eerder gegeten en mocht er ook tijdens dit uitje eten.
  • Houd je van theater? Ga naar Theatergezelschap Visà Vis, het openluchttheater bij Almeerderstrand. Wij woonden de tentoonstelling Poppy bij. Die kan je nog tot september bewonderen. Een aanrader!
  • Meer over Almere weten? Boek een gids via de VVV. Wij gingen op pad met Paul van Gids & Host. Ik leerde mijn stadje door hem pas echt.
  • Cultuurfanaat? Op dit moment vind je in de Kunstlinie een expositie van Liesbeth van der Pol over architectuur. Aan de hand van aquarellen neemt ze je mee in haar wereld. Uniek!
  • Een fijne spot voor lunch? De Pizzabakkers in Almere-Stad is altijd goed. Prosecco of cocktailtje bij je pizza of bruschetta. Mmmmm!

Ik wens je veel plezier in deze nieuwe, maar oh zo intrigerende stad. Vergeet alle vooroordelen & vorm je eigen oordeel. Je kan zomaar verrast worden!

24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere24 uur Almere