Best Nine

December: de maand van toplijstjes, terugblikken, goede voornemens delen én – als je net als ik Instagram-fan bent – #bestnine, ofwel de best scorende foto’s van dat jaar.

Laat ik beginnen bij wat #bestnine is. Op basis van likes en interacties wordt er een top negen samengesteld van de beste foto’s van dat jaar. Dat kan wel eens verrassende foto’s opleveren! En voor veel Instagrammers zijn het ook niet per se de eigen favorieten.

Neem nu vorig jaar (die deelde ik hier, samen met handige Instagram-tips); een van mijn #bestnine-foto’s was een bierfoto. Ik drink geen bier! En dan ook nog een kwalitatief slechte foto eigenlijk…

Dat laatste gebeurde me dit jaar niet; door de komst van Instastories (ik gebruik het pas sinds eind 2017) heb ik een nieuwe richtlijn voor mezelf. Mijn timeline is voor mijn camera-foto’s en mijn stories zijn voor camera-foto’s en mobiele snapshots. Een scheiding die voor mij erg fijn werkt.

Welke #bestnine er dit jaar uitkwamen? Je vindt ze hieronder. Goed om te weten: omdat ik elke dag, om de dag of als ik druk ben om de paar dagen een reisfoto plaats, zijn het niet per definitie ook foto’s die in 2018 werden genomen.

Best Nine

 1. Foto’s met Boaz staan garant voor scoren op Instagram. Hij heeft dan ook wel een hoog awwwhhhh-gehalte. Deze foto maakte ik in Buitenplaats Beekhuizen, waar we Ferry’s 43e verjaardag vierde. Schattige Boaz samen met het dito hutje; picture perfect! 
   
 2. Palmbomen, wit zand & een heldere zee; ook al picture perfect. En dan krijg je zo’n schattig bootje op de koop toe. Ik maakte deze foto eind 2017 op de Dominicaanse Republiek en gebruikte hem in 2018 om erachter te komen wat voor mijn volgers zorgt voor het ultieme vakantiegevoel. Bij mij spelen palmbomen een grote rol!
 3. Social media niet sociaal? Ik heb er anders superleuke contacten door opgedaan. Zoals de altijd gekke Myrthe, die met liefde ad hoc naar Almere komt als ik weer eens een model nodig heb of eens lens moet testen. Fijn als je haar dan volledig als zichzelf op de foto krijgt! Grappig detail: sommige volgers dachten dat ik het was op de foto. Ik heb toch echt nog steeds kort haar…
 4. En daar schittert ons eigen model weer. Boaz werd vijf en dus werd het tijd om de studiomaterialen weer eens van zolder te halen en een staatsieportret te maken. Heel anders dan mijn andere foto’s én daardoor extra opvallend. Plus: veel felicitaties en dus een hoge engagement.
 5. Zo mooi dat ik centraal sta in mijn eigen #bestnine, met een foto die in 2016 in Dubai werd gemaakt. Zeker omdat ik zelden foto’s van mezelf deel op mijn tijdlijn. Alleen af en toe een crappy selfie in een story. Waarom ik het toch zo mooi vond dat deze er pontificaal tussen staat? 2018 was het jaar waarin ik mezelf (eindelijk!) meer centraal ging stellen. O.a. met hulp van een coach. 2019 zal voor mij het jaar zijn waar in het motto “Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf” nog belangrijker zal zijn. Mooi begin toch? (en het is sowieso een voornemen om meer foto’s van mezelf te plaatsen)
 6. Deuren; wist je dat je daar op Instagram eigen hashtags voor hebt? Verzamelingen van de mooiste deuren vind je o.a. met #doorsofinstagram. Of met #doorsoftheworld, waarmee deze foto goed werd gevonden. Ik maakte deze in 2014 (!) op Kreta.
 7. Dit jaar mocht ik afreizen naar Berlijn, Turkije, Tunesië, Mauritius, Bulgarije en Valencia. Gek genoeg; geen van deze foto’s vind je terug in mijn #bestnine. Ik heb wel een vermoeden hoe dit komt… Als ik op reis ben, plaats ik meer foto’s, waardoor de interactie per foto kleiner is. Foto’s op een los moment (later dus!) scoren doorgaans bezig. Nummer 7 in mijn toplijstje was van mijn reis in 2017 naar Montenegro. Grote kans dat in 2019 mijn bestemmingen uit 2018 scoren!
 8. En dan nog een golden oldie, eentje gemaakt tijdens een stedentrip in Sevilla in 2016. Oh wat ben ik dol op de Spaanse steden! Ik ben niet de enige bleek uit de interactie op deze foto. Ik vroeg hierbij mijn volgers naar hun favoriete Spaanse stad.
 9. Is Boaz zo aandoenlijk of scoren alle honden? In elk geval wel als ze puppy zijn bleek uit deze foto van een te schattig teckeltje. Ik poste dit hoge aaibaarheidsgehalte in juli, toen ik een reminder kreeg op Facebook dat de fotoshoot alweer een jaar geleden was. Ik denk er met veel plezier aan terug!

Zijn er dan nog foto’s die ik héél graag bij de #bestnine had gezien? Ja! In elk geval de foto van mij en Ferry op Mauritius, zowaar met mijn iPhone genomen. Of het resultaat van onze mega-tuinverbouwing. En mijn favoriete foto van Sidi Bou Saïd, een schattig dorpje in Tunesië. Om maar een paar voorbeelden te noemen…

Heb jij al gekeken wat jouw #bestnine zijn? En ben je happy met de statistieken of zijn het zeker niet jouw favorieten?

P.S. Weten wat mijn jaar meer bracht dan deze negen foto’s? Lees snel mijn terugblik op een jaar reizen.