Reisjaar 2018

Afgelopen jaar bracht ik 39 nachten niet door in mijn eigen bed. Ik ging eindelijk een keer naar Berlijn, werd verliefd op fotogeniek Tunesië, maakte korte nachten in Sunny Beach, ontdekte mijn nieuwe favoriete hotel in Turkije, bracht twee weken door op romantisch Mauritius, verraste de wederhelft met een verblijf in een hutje op de hei, fietste in de regen door Valencia en ging nog een paar keer op pad in eigen land. Tijd voor een terugblik op dit alles!

Het mooiste hotel

In mei mocht ik drie dagen doorbrengen in Club Marvy by Paloma in Turkije. Instant verliefd! Geloof me, ik ben dol op stijlvolle designhotels, maar 9 van de 10 keer voel ik me er dan tocht niet helemaal thuis. Hier is dat perfect gecombineerd!

En dan kun je er ook nog geweldig eten, zijn de kamers prachtig (vooral die met de lage bedden), is er een speciaal adults only gedeelte en verblijf je in de buurt van één van de culturele hoogtepunten van Turkije.

En dat was nog maar een kleine samenvatting. Check – voor meer informatie én foto’s -de uitgebreide blog die ik over het hotel schreef!

Reisjaar 2018: mooiste hotel

De bestemming die het meest verraste

Ik krijg elk jaar steevast de vraag “Wat was jouw favoriete bestemming dit jaar?”. Wie die vraagt heeft bedacht… Ik vind hem echt onmogelijk. Elke bestemming is anders, elke bestemming heeft haar eigen charmes. Zelden zijn ze met elkaar te vergelijken.

Dus ik steek hem even anders in; door welke bestemming werd ik dit jaar het meest verrast? Dat was zonder twijfel Mauritius. Waarom? Het beeld dat ik – en met mij gok ik veel andere mensen – had van Mauritius was voornamelijk het beeld van eindeloze stranden. Dat beeld klopt, maar het eiland biedt veeeeel meer.

Zo is de natuur er veel groener dan ik had verwacht. Dit komt door de regenperiode. Ook was ik positief verrast door de inwoners. Ik ben geen chagrijnige Mauritiaan tegengekomen! De hotels waar we verbleven waren stuk voor stuk top, je kunt er geweldige uitstapjes maken en de hoofdstad is een must see voor cultuurliefhebbers.

En dat is dan slechts in een notendop. Mocht je meer willen weten, ik schreef er al een aantal blogs over voor dé VakantieDiscounter.

Reisjaar 2018: meest verrassende bestemming

Het mooiste dorpje

Dat is natuurlijk diegene waar mijn camera de meeste overuren draaide; Sidi Bou Saïd in Tunesië. Waarom dit dorpje? De mediterrane sfeer is – met dank aan het vele blauw en wit – volop aanwezig en op elke hoek van de straat vind je wel weer een bijzonder detail. Van oude deuren tot prachtige bloemen, van street art tot mooie tegeltjes.

Hieronder vind je een van mijn favoriete foto’s. Als ik deze zie, ruik ik nog steeds die bloemen. Wil je meer foto’s zien? Lees dan even mijn uitgebreide blog bij dé VakantieDiscounter.

Reisjaar 2018: mooiste dorpje

Het meest bijzondere bouwwerk

Ik ben dol op het fotograferen van oude gebouwtjes en smalle straatjes in historische centra. Met moderne kunst heb ik een stuk minder. En toch werd ik aangenaam verrast door Ciudad de las Artes y Ciencias, een architectonisch hoogstandje in Valencia.

Omdat we op deze studiereis een vrij vol programma had en het weer ook niet echt geweldig was, besloot ik de eerste ochtend – toen de zon wél tevoorschijn piepte – ruim voor het officiële programma alleen (of na ja, met mijn buddy camera) op pad te gaan. Ik pakte de bus naar Ciudad de las Artes y Ciencias en liep daar 1,5 uur lang alleen maar te klikken. Wat een geweldige plek!

Tip als je in Valencia bent; sta op tijd op, want om 08.00 uur is er nog geen hond te bekennen. En dat maakt het nog mooier dan het al is! Voor mooie avondfotografie van Ciudad de las Artes y Ciencias raad ik je aan een drankje te drinken op het dakterras van Barcelo Valencia. Neem wel een statief mee!

Reisjaar 2018: mooiste gebouw

De slechtste souvenir

Dat reizen niet alleen maar leuk is, wist ik natuurlijk allang. Maar dit jaar werd ik nog even extra met mijn neus op de feiten gedrukt. Tijdens een van mijn tripjes liep ik namelijk scabiës op. Ofwel schurft. Ja, van die enge vieze beestjes die in je huid kruipen.

Dodelijk? Nee! Verschrikkelijk? Ja! Sowieso kan jeuk inderdaad erger zijn dan pijn. Ik maakte er met name korte nachten door. En die beestjes gaan – zeker met mijn karakter – letterlijk tussen je oren zitten. De diagnose werd ook nog eens vlak voor Mauritius gesteld, waarna ik als de wiedeweerga moest behandelen. De medicijnen zorgen voor een verergering van de jeuk en dat was op vakantie echt niet altijd prettig.

Voor wie denkt dat je dit alleen in schimmige hotels oploopt; kijkend naar de incubatietijd heb ik dit in een viersterren hotel in Nederland opgelopen. Het kan echt overal!

(een foto van deze gemene variant van mijt zal ik jullie bij deze besparen)

De leukste hotspot in Nederland

Als we weggaan in eigen land met de hond gaan we eigenlijk altijd naar ons vertrouwde adres, Landal Miggelenberg. Open haard aan, boekje erbij, wandelingen maken, prima! Voor Ferry’s 43e verjaardag besloot ik het over een andere boeg te gooien.

We brachten drie dagen door bij Buitenplaats Beekhuizen, een charmante camping midden op de Veluwe. We verbleven (zie de foto hieronder) in een pod. Hoe leuk!?! De camping beschikte ook nog over een festival-achtig restaurant. De dagen waren zo gevuld!

Reisjaar 2018: nederlandse hotspot

Favoriete culturele bezienswaardigheid

Zonder twijfel El Jem. In dit plaatsje in Tunesië vind je het gelijkwaardige amfitheater. Hier neem je letterlijk een duik in de geschiedenis.

Het amfitheater van El Jem (ook wel El Djem genoemd) is alleen al in cijfers indrukwekkend. Een lengte van 148 meter, een breedte van 122 meter en een omtrek van 427 meter. Door deze grootte konden er in de hoogtijdagen maar liefst 35.000 bezoekers plaatsnemen op de tribunes.

Een groot deel van de tribunes is nog in tact en je kunt er zo goed als vrij rondlopen. Ik bracht er ca. 1,5 uur door en kon geen genoeg krijgen van de mooi doorkijkjes, prachtige bogen en verstopte gangetjes.

Wil je meer informatie over dit amfitheater óf meer foto’s zien? Lees mijn uitgebreide blog.

Reisjaar 2018: culturele bezienswaardigheid

De grootste tegenvaller

I count my blessings; als je zoveel reist, mag je eigenlijk niet klagen. Toch is klagen soms best fijn en kan het ook wel eens tegenzitten. Neem nu Valencia. Ik ben dol op Zuid-Europese steden vanwege het weer. Een zonnetje en blauwe lucht, wat wil een fotograaf nog meer?

In Valencia zat het even niet mee. Mijn reis was kort naar de storm die over Portugal trok en het staartje zorgde o.a. in Valencia, maar ook aan de Costa del Sol, voor ongewone kou en regen. Kou kan je je op kleden, al had ik ook weer niet gerekend op temperturen van ca. 12 °C. Maar de regen, dat is toch wel jammer. Ik hield mijn camera dus iets meer in mijn tas dan normaal. En pakte hem vooral tevoorschijn als het even droog was. Eerlijk is eerlijk: het maakte uiteindelijk niet zoveel uit, herfst in Valencia bleek fantastisch!

Ook in Berlijn hadden we overigens geen goed weer (natte sneeuw, blegh), maar door de noordelijkere ligging ben je daar iets meer op ingesteld. Dat was overigens ook de reden dat ik daar al die jaren nog niet was geweest. Ik ging liever naar het zonnige zuiden.

Reisjaar 2018: tegenvaller

Meest memorabele dagtrip

Het liefst pak ik op reis een huurauto om de omgeving op eigen houtje te ontdekken. Soms wijk ik daar vanaf. Bijv. als ik een gids mee wil voor extra informatie. Of als ik een bestemming vanaf het water wil ontdekken.

Dat laatste deden we op Mauritius op een wel heel bijzondere manier; ik regelde een privécatamaran van meters lang. Aan boord drie man personeel, Ferry en ik en een bevriende reisadviseur en haar vriend. Wat een luxe! Onderweg hadden we de mogelijkheid om te snorkelen, er werd een BBQ-lunch klaargemaakt en we spotten een te schattig aapje. Halverwege de trip legden we aan op het paradijselijke eilandje Ile aux Cerfs, waarna Ferry ging parasailen.

Een ervaring om nooit te vergeten! En onze boot? De rechter op onderstaande foto!

Reisjaar 2018: dagtrip

Dat waren ze in het kort; mijn vooral hoogtepunten van mijn reizen in 2018. Benieuwd wat mij te wachten staat in 2019? Volg gerust mijn blog. Ik heb zelf namelijk ook nog geen flauw idee… Wat was jouw favoriete reismoment afgelopen jaar?