Reisadviezen Nederland

Na maandenlang extreem hard werken en overuren draaien, was het eindelijk tijd voor vakantie. Een vakantie die ik zo hard nodig had, maar waar lange tijd onzekerheid over was. Zou deze überhaupt doorgaan? Want in Nederland werken we met haast een knipperlicht systeem van reisadviezen. Maar het viel mee, we konden tóch naar Oostenrijk, wat we al eind januari planden. Even niets doen!

Ik heb er een patent op; als ik op vakantie ga, zijn er crisissen in de reiswereld. Als het geen faillissement van Thomas Cook is, dan is het wel corona die de kop in Nederland opsteekt als ik op Curaçao ben in maart. Maar verzekerde collega W mij: “Het is al 6 maanden crisis, hoe kan het erger worden?”

Ik sprak de volgende haast legendarische woorden uit: “Als Griekenland op oranje gaat.” En dat werd dus aangekondigd op mijn officiële eerste vakantiedag; alle Griekse eilanden kregen een aangescherpt reisadvies. Iets waar ik en vele met mij meteen de nodige vraagtekens bij zette. En het riep ook direct enorm veel vragen op.

Waarom alle eilanden en niet alleen de eilanden waar corona echt de kop op steekt? De eilanden worden op één grote hoop gegooid terwijl de Franse departementen wel stuk voor stuk beoordeeld worden. En daar grijpt het toch echt harder om zich heen. Maar oké, we hebben dus mensen die besmet zijn en die recent in Griekenland zijn geweest. Hoe weten we van deze mensen dat ze het daar ook echt hebben opgelopen? En als dat zo is, onder welke omstandigheden? Moet er niet wat gedaan worden aan bijv. feestkroegen en discotheken?

Los van alle vragen, maakt het mij – en met mij veel collega’s uit de reiswereld – gefrustreerd, boos, verdrietig, machteloos en moedeloos. Zeker omdat er nog geen specifieke steun is voor de sector. Lees je de media dan zijn het vooral de evenementen en horeca die het zwaar hebben getroffen, Ja ook!

Maar mag daar a.u.b. de reiswereld vol met gepassioneerde medewerkers bij? Want die werken 3x harder dan normaal voor 0,0 omzet. En wat veel mensen ook niet weten, zijn de extra kosten die er ook nog eens bij komen kijken. Neem alleen al extra repatriërings- en annuleringskosten ook. Tiendubbel geraakt, en met het eerdergenoemde knipperlicht-systeem van reisadviezen blijft dit nog wel even. Had ik al gezegd dat ik er moedeloos van woord?

Ik heb niet de illusie dat hij dit zal lezen, maar wil me graag wel richten tot Minister Rutte. Voor het geval dat. U gaf aan open te staan voor discussie over de corona aanpak. Kunnen we die dan direct openen voor reizen in dit kader? Dank u! Ik kom na mijn vakantie met liefde naar Den Haag hoor.