10 jaar Perfect Portret

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat ik naar de Kamer van Koophandel ging om mijn fotografiebedrijf vast te leggen. En in de 10 jaar die volgende zette ik heel wat stelletjes, gezinnen en families op de foto, woonde ik menig bruiloft bij en mocht ik vele pasgeboren baby’tjes op de gevoelige plaat vastleggen. Tijd voor een klein feestje met een toffe winactie!

Mijn liefde voor fotografie

Ik kan me niet ander heugen dan dat ik fotograferen altijd leuk heb gevonden. Als klein meisje al sleurde ik mijn oma’s mee naar buiten om met een wegwerpcamera foto’s van ze te maken. Toen ik tiener was, kocht mijn vader – en daarmee was hij als Nederlandse consument echt een early bird – zijn eerste digitale camera. Een hele grote, lompe Hewlett Packard. Ik ging daar vooral mee aan de loop.

Toen ik op mijn 21e het huis uit ging, was het afzien. Geen digitale camera meer. Ik kreeg er wel een van mijn ouders, maar die voldeed niet aan mijn wensen. Van mijn eerste bonus bij mijn eerste werkgever Libelle kocht ik dan ook direct een spiegelreflexcamera. Net als bijna iedereen schoot ik vooral op de automaat.

In mijn tweede baan kwam ik in aanraking met reisfotografen; zij vertelde me wat je eigenlijk allemaal kon met de instellingen. Mijn interesse was getoond en ik besloot cursussen te gaan volgen. In die cursussen bleek mijn voorkeur vooral uit te gaan naar mensen.

De stap naar de Kamer van Koophandel

Hoe groot mijn liefde voor fotografie ook was, ik vond de stap naar de Kamer van Koophandel niet laagdrempelig. Want wanneer ga je van hobby naar meer dan dat…? Als je ook nog een fulltime baan hebt en niet de intentie hebt om daar mee te stoppen (want ook dat is leuk!). Het moment kwam waarop steeds meer mensen me wilden betalen voor een fotoshoot en ik dat belastingtechnisch ook goed geregeld wilde hebben. Perfect Portret werd daarmee geboren op 23 september 2010.

De balans zoeken

In de jaren die volgden was het voor mij vooral belangrijk om een balans te zoeken. Tussen fulltime baan, parttime fotografie en privé. Maar ook met waar mijn fotografiehart nu echt sneller van gaat kloppen. Zo heb ik een tijdje een studio gehad, maar kwam ik er al snel achter dat dat niet ‘mijn ding’ was. Ik ben – mede omdat ik er nog een fulltime baan naast had en heb – heel kritisch gaan kijken naar waar ik blij van word. En dat is mensen in een natuurlijk omgeving (ik doe alleen buitenshoots, tenzij newborn of bruiloft) fotograferen. Dat is nog elke keer een feestje!

Dit jaar is een raar jaar. Vanwege de coronamaatregelen zijn al mijn bruiloften verzet en kunnen familiefotoshoots (lees: meerdere gezinnen) niet. Maar dat neemt niet weg dat een feestje gevierd mag worden. En dus geef ik via mijn Instagram-account een fotoshoot weg. Doe jij mee?